SOLUN - OPŠTE INFORMACIJE I UTISCI

Solun ili Tesaloniki, drugi je po veličini i značaju grad u Grčkoj, posle Atine. To je i glavni grad istoimenog okruga Solun i periferije Središnja Makedonija. Solun je jedna od najznačajnijih luka BalkanaU upravnim granicama grada Soluna živi oko 370 hiljada stanovnika, ali „Velikom Solunu“ (šire gradsko područje), koji se sastoji od 16 gradskih i prigradskih opština, živi 1.104.766 žitelja ili svaki drugi stanovnik Periferije Središnja MakedonijaGravitaciono područje grada obuhvata oko 3-4 miliona stanovnika severne Grčke. Grad je poznat kao velika luka i sajamski centar. U gradu se održava i najveće bijenale grčke dijaspore.

Geografija i informacije
Solun se nalazi na vrhu
 Solunskog zaliva, duž kojeg se pruža dužinom od 20ak km. Zapadno od grada pruža se tzv. Solunsko polje, primorska ravnica blizu ušća Vardara u zaliv (17 km zapadno od grada). Sa drugih strana grad je okružen brdima planine Hortiatis.

Stanovništvo:

Stanovnitvo grada Soluna je padu tokom poslednjih popisa, ali se ono premešta u predgrađa, tako da gradsko područje i dalje raste. Danas 1.104.766 stanovnika živi u tzv. Velikom Solunu i to je drugo po veličini gradsko područje Grčke, posle Velike Atine. Istorijski gledano, etnička struktura stanovništva Soluna se veoma promenila u poslednjih stotinak godina. Najuočljivije je prisustvo velikog broja jevreja Sefarda, koji su još u 19. veku činili polovinu stanovništva u gradu. I posle pripajanja grada savremnoj Grčkoj Jevreji su zadržali sva prava kao i Grci, koji je u gradu bilo sve više usled doseljavanja iz manjih mesta, kao i prebezima sa turskih područja u Maloj Aziji i na Pontu. 1944. godine u toku nemačke okupacije Grčke u Drugom svetskom ratu Jevreji su oterani u koncentracione logore, gde je većina (96% ) pogubljena. Preživeli su delom prešli u Izrael. 

Gradske znamenosti:

Iako je Solun savremeni grad velikih bulevara, pravilnih blokova i velikih tgrova i parkova, grad je sačuvao mnoge građevine iz slove prošlosti, posebno one vezane za starorimsko i vizantijsko nasleđe. Grad je takođe bogat muzejima, galerijama i drugim ustanovama kulture, od kojih su neke naddržavnog značaja.

Najvažnije gradske znamenitosti su:

·         Gradski Arheološki muzej se smatra za jedan od najboljih u Evropi. Nalazi se u blizini poznatog Belog Tornja i na suprotnoj strani od gradskog vatrogasnog doma. Muzej poseduje veliku kolekciju uključujući i neverovatne dragocenosti u vidu grobnice oca Aleksandra VelokogFilipa Makedonskog, koja je otkrivena u Vergini 1977. godine. Druga dragocenost je iz 3. veka p. n. e. papirus Dervenije, jedini netaknuti drevni papirus nađen u Grčkoj, koji je otkriven u grobnici Dervenije. Druge prostorije muzeja sadrže eksponate koji oslikavaju istoriju grada još iz praistorijskih dana sve do Rimskog perioda, uključjući spektakularne mozaike kao i čaše iz Helenističkog doba.

·         Arheološko nalazište antičke grčke tržnice u blizini jednog od gradskih autobuskih terminala, na Dikasterion trgu. Ova tržnica je kasnije preuređena u rimski forum na dva nivoa. Forum je bio srce antičkog grada a otkrili su ga radnici šezdesetih godina. Najočuvaniji deo foruma je veliko pozorište, koje se još uvek koristi za letnje koncerte.

·         Galerijeva Kapija.

·         Bela kula (grč.: Λευκός Πύργος Lefkos Pyrgos), najpoznatiji simbol grada, je originalno izgrađena kao deo gradskih zidina. Ona se nalazi na šetalištu pored mora, južno od arheološkog muzeja.

·         Gornji grad (grč.: Ano Poli) sa sačuvanim drvenim kućama iz Otomanskog razdoblja i ostacima gradskih zidina iz vizantijskograzdoblja.

·         Aristotelov trg je najvažniji gradski trg.

·         Crkva Sv. Dimitrija je najpoznatija crkva u gradu, a ovaj svetac je zaštitnik grada.

·         OTE toranj je u središtu gradskog EKSPO centra.

·         Crkva Sv. Đorđa je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a crkva počiva na grobu starorimskog cara Galerija.

·         Crkva Sv. Sofije je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a izgrađena u vreme rane Vizantije.

·         Crkva Panagija je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a izgrađena u vreme Vizantije.

·         Gradsko morsko šetalište duž Nikis avenije.

Utisci

U bilo kom delu Soluna da se nalazite, osetićete miris mora. Stanovnici Soluna su jako prijatni i rado će vam izaći u susret. U gradu nećete na svakom koraku naići na lance brze hrane, već pre svega na giros i suvlaki. U Solunu ćete se osećati kao kod kuće. Ovo je bezbedan i vrlo živ grad. U bilo koje doba dana i noći čućete žamor ljudi i muziku. Takođe, u gradu ima studenata iz celog sveta koji se tamo školuju.

Pazite prilikom vožnje jer meštani brzo voze i ne gledaju gde će se i kada zaustaviti. Nije retkost da neko od stanovnika stane nasred ulice da recimo kupi hleb, iako je iza njega kolona od nekoliko vozila. Takođe, pazite gde ostavljate auto jer za nepropisno parkiranje možete platiti kaznu, a možete i zateći auto bez tablica, koje dobijete nazad tek nakon regulisanja kazne. Loša vest za pušače je što je od jula ove godine na snazi zakon koji zabranjuje pušenje u zatvorenom prostoru, ali tu su uvek bašte kafića koje su čak i zimi otvorene jer ih greju na specifičan način. Najlepše kafiće ćete naći na Aristotelovom trgu, u ulici sa pogledom na more u kojoj se nalazi Bela kula ili u starom gradu.

 

 

Nekretnine - Grčka

SEBE NE HVALIMO, PUŠTAMO DA TO DRUGI RADE...

KONKURENTE NE KUDIMO, VEĆ IH UVAŽAVAMO. ONI SU RAZLOG DA BUDEMO JOŠ BOLJI!

SEBI REKLAMU GRADIMO SAMO PREDANIM I ODGOVORNIM RADOM!

IMA DOSTA AGENCIJA, A NA VAMA JE DA PAMETNO IZABERETE!

               KONTAKT

 

  •  

Telefoni - Srbija:

+381645313742 (Marija)

+381616177150 (samo za Viber-Anton)

Telefoni - Grčka:

+30-69-99-45-39-45 samo poziv -Ana

+30-69-99-45-34-95 samo poziv - Anton

nekretnine.paralia@gmail.com

app.paralia@gmail.com

  

Sastanak isključivo po prethodnom zakazivanju.