KUPOVINA NEKRETNINE U GRČKOJ

Postupak kupovine, sve VAŽNO što treba da znate!!!

Nekretnine se na Grčkom primorju mogu naći po izuzetno povoljnim cenama. Brojni naši građani su u zadnje 4 godine postali  vlasnici nekretnina u Grčkoj. U Solunskoj oblasti cena cena može biti i samo 300€/m2. Naravno, cena zna biti i viša ili niža, a zavisi od lokacije, spratnosti, pogleda i luksuznosti objekta a najviše od oblasti. Ali, poenta je da jedna prosečna porodica za potrebe sopstvenog odmora može kupiti stan ili apartman sa pogledom na more ili bez njega, po ceni koja u retkim prilikama prelazi 800evra po metru kvadratnom. To se odnosi čak i na objekte manje površine, čije su cene u Srbiji u odnosu na veće kvadrature naročito visoke.   

S druge strane, tema o kojoj vredi razmisliti je da li ovakvo ulaganje može biti isplativije od kupovine garsonjere u Nišu, Beogradu ili Novom Sadu, namenjene izdavanju. Ako se uzmu u obzir cene kvadrata, ispada da je jeftinije kupovati u Grčkoj, a još ako se izračuna i novac koji se tokom sezone može zaraditi od apartmana i pogodnosti uživanja u svome na obali, i doda manje peripetija sa podstanarima, onda stvarno vredi razmisliti.

 

Srbi od juna meseca 2011.godine u Grčkoj nemaju ograničenja po pitanju kupovine nekretnine. Ranije je taj proces kupovine bio dosta komplikovan i složen, što je podrazumevalo i posebnu dozvolu Grčkih vlasti. Od 2011 godine, to se promenilo prema Srbima i ostalim zemljama koje nisu članice EU. Zato do današnjeg dana, možemo da se pohvalimo da u svakoj ulici Paralije je bar jedan naš kupac vlasnik nekretnine. 

Nekretnine objavljene na našem sajtu su sa cenama koje diktiraju prodavci. Pored vrednosti koja se definiše kao kupovna, kupac snosi i dodatne troškove kupovine -  prenosa nekretnine. 

Dodatni troškovi koje ćete morati da izmirite prilikom kupovine stana:  

U Grčkoj, taksa za prenos nepokretnosti iznosi od 2014 godine je 3% (na katastarsku vrednost nekretnine).   Kupac je taj koji snosi ove troškove. Kod novijih nekretnina (kod nas na sajtu je naglašeno kod kojih), taksa može da iznosi 23%.

Notar “košta” otprilike 3 - 4 % (zavisno od regiona) od katastarske vrednosti nekretnine.

 

Nakon što kod notara obe strane potpišu ugovor, on odlazi u zemljišne knjige, u kojima sledi taksa od 0,4%  ugovorne cene. 

Grčki zakon nalaže da se u slučaju kupovine ili prodaje nekretnine angažuje advokat. Usluge advokata su 500€, za vrednosti nekretnina do 50.000€. Za više vrednosti je 1%. 

Agencija:  Naša usluga će vas stajati :

Za vrednost nekretnine do 25.000€, agencijska provizija je fiksna i iznosi 1000€,

od 25.000€ - 50.000 agencijska provizija je fiksna i iznosi 1500€, 

preko 50.000€ je 3%

Mi vam otvaramo AFM i bankovni račun (po potrebi).

Mi za vas pregovaramo oko cene, pravimo ugovor o avansu, angažujemo potrebne službe da se vaš stan proveri kao i to da li sam prodavac nije u nekim dugovima. Tu smo da vas posavetujemo u vezi sa svim....Više o našim uslugama pročitajte u USLUGE agencije.

Pošto se radi o poslovanju s nekretninama na nesrpkom govornom području, možemo vam pružiti i uslugu prevoda da bi ste se lakše dogovarali i sporazumeli u vezi vaše nekretnine. Pri sklapanju kupoprodajnog ugovora, u obavezi ste da imate prevodioca na grčki jezik,koji se potpisuje u ugovor (osim ako vi već ne govorite grčki jezik). Naša obaveza je da vam obezbedimo služebenog-zvaničnog prevodioca Usluge prevodioca su od 100€.

Kupoprodajni ugovor je isključivo na grčkom jeziku. Prevod na srpski jezik je moguć i troškove prevoda snosi kupac.

Kada se odlučite za konkretnu nekretninu, i pre odluke da je kupite, mi vam napravimo primer dodatnih troškova, kako bi imali predstavu koliki će biti, kako bi znali da li vaš planirani kapital  pokriva kupovinu nekretnine. Oko katastarske vrednosti, konsultujemo se sa Notarom, kako bi predračun dodatnih troškova izrazili što preciznije. 

CENJKANJE  oko visine dodatnih troškova NIJE MOGUĆE. 

 

Avans: Kada jednom nađete nekretninu koja vam odgovara i sklopite preliminarni dogovor sa prodavcem o krajnjoj ceni, dajete depozit od 10%. Ako se predomislite za kupovinu ovaj novac vam neće biti vraćen. Novac od avansa do sklapanja ugovora o kupovini stana ostaje u agenciji ili se daje prodavcu, sve zavisno kako se napravi međusobni dogovor između kupca i prodavca. U poslednje vreme je praksa da novac od avansa uvek ostaje u agenciji, sve do dana potpisivanja ugovora, kada agencija daje prodavcu. Ovo sve, radi bezbednosti kupaca.

 

Kupovina nekretnine u Grčkoj je slična ako ne i ista kao i u ostalim zemljama EU. Neophodno je da advokat proveri vlasnički list odredjenog objekta ili zemljišta kako bi utvrdio da ne postoje potraživanja vezana za tu nepokretnost (npr. hipotekarni krediti banaka i sl.). Takođe se nepokretnost proverava i u građevinskom smislu i daje se i sa te strane saglasnost o mogućnosti prodaje. Za razliku od trgovine nekretninama u Srbiji, ovde je daleko ažurnije sve što se tiče provera i naravno ono što je svakom kupcu bitno, sigurno!!!

 

U trenutku kada je pregovarački deo kupovine ili prodaje finalizovan i cena odredjena, procedura je sledeća:

 

1. Predugovor. Predugovorom se određuje cena kao i vremensko trajanje koje je dato kupcu odnosno njegovom advokatu-zastupniku, kako bi proverio vlasnički list, listu potenciajlnih vlasnika, neizmirena dugovanja ako ih ima, prema banci ili trećem licu, kao i poreskoj upravi. Uobičajeno je da ova procedura provere traje maksimum od 30 do 60 dana. A mi dajemo u zadnje vreme rok od 2 meseca, osim ako kupac ne traži duži rok ili ako je vlasniku nekretnine potrebno više vremena da pripremi sve potrebne dokumente predmetne nekretnine. 

 

2. Predugovorom kupac je obavezan da ostavi avans  od 10%  sume koja je postignuta kao kupoprodajna cena. 10% od vrednosti koja je data kao kupoprodajna cena jeste garant da je kupac siguran da će nekretina koja je navedena u predugovoru pripasti kupcu, nakon davanja saglasnosti klijentovog advokata da je sve u redu sa svom proverenom dokumentacijom.

 

3. Kupac je obavezan da ima Grčki poreski broj ( procedura ne traje više od 1 sata).  Kupcu agencija organizuje izradu AFM-a. Grčki državljanin u formularu daje garanciju za vas (kao kupca). Licno prisustvo kupca je obavezno

 

4. Agencija vam obezbeđuje advokata i garantuje za njegove usluge. Advokat je odgovoran za zakazivanje sastanka kod Notara. Notar i advokat su odgovorni za zaključenje finalnog kupoprodajnog ugovora. 


5. Potpisivanje finalnog ugovora obavlja se u kancelariji Notara u Solunu. Prisustvo zvaničnog prevodioca za Grčki jezik je u ovom slučaju obavezno, jer je i on zakonski obavezan da se potpiše. Ugovor vam se prevodi usmeno, pojašnjavaju svi detalji, objašnjava građevinski deo...

Nakon kuporodajnog procesa Notar novog vlasnika važećim ugovorom odmah sutradan nakon potpisivanja ugovora, registruje u katastru. Ovaj proces traje od  20 - 30 dana (za neke regije i duže). .

 

6. Kada je kupoprodaja obavljena Notar će registrovati novog vlasnika nekretnine u katastru. Katastar zadržava u svom posedu jedan od orginalnih primeraka finalnog kupoprodajnog ugovora. Notar zadržava jedan od primeraka finalnog kupoprodajnog ugovora. Kupac od Notara može da traži i dobije neograničen broj overenih kopija finalnog ugovora. 

 (Vi niste u obavezi da budete prisutni u periodu dok se vaš ugovor ne registruje u katastru. Vlasnički list,  mi kao agencija možemo preuzeti za vas ili vi ako dolazite kroz neko vreme opet u Grčku (samostalno kod Notara). Ovo je već stvar dogovora.

 

7. Notar, advokat, agencija i prevodilac se isplaćuju nakon potpisivanja ugovora a prateći već unapred sastavljeni predračun dodatnih troškova od strane agencije. 

 

Za dodatne informacije o visini poreza pri kupovini, o porezu na godišnjem nivou, o troškovima održavanja nekretnine, putem kontakta.

 

Nadamo se da smo ovim opširnim tekstom uspeli da  pojasnimo ceo postupak. U suštini nije ni malo komplikovano niti naporno. Agencija se stara da se sve organizuje na vreme, tako da vi kao kupac ne čekate i ne gubite nerve, nego završite ceo postupak bez napora i sa osećajem velikog zadovoljstva na kraju. I naravno dobijete svoje kvadrate na moru u Grčkoj.

 

Želimo vam puno sreće da preko nas nađete nekretninu koja će vama odgovarati, da lepo sarađujemo, budete zadovoljni našim uslugama i preporučite nas drugima. 

 

Trudimo se da ceo proces svedemo na minimalni broj dana kako vi ne bi gubili na vremenu i bespotrebno plaćali hotel. Jedan dolazak je potreban kako bi izabrali nekretninu. Kaparisanje iste možemo obaviti odmah po izboru.

Sledeći dolazak je kako bi uradili kupoprodajni ugovor. Mi do tog momenta pripremimo sve što je potrebno od dokumentacije za vas, tako da gledamo da sve završimo u tom jednom danu. Nakon čega preuzimate ključ i možete da uživate u VAŠEM primorskom mestu za odmor. 

 

Radno vreme: Svakog radnog dana (od 10h - 20h) bez pauza, vikendom i praznikom.

Sastanak po dogovoru.    

NAPOMENA: Poštovani naši kupci, našu agenciju predstavljamo samo mi, gore pomenuti (ime i prezime). Nemamo dodatnih saradnika ni  partnerskih veza sa agentima i agencijama po Srbiji. Tako da svaki vid povezivanja nekih drugih osoba sa ROMAN RealEstate je greška ili pokušaj prevare. Kao i upotreba našeg sajta. Naši saradnici u poslu se nalaze isključivo u Grčkoj i veza sa njima smo mi. 

USLUGE agencije                    

Nekretnine - Grčka

SEBE NE HVALIMO, PUŠTAMO DA TO DRUGI RADE...

KONKURENTE NE KUDIMO, VEĆ IH UVAŽAVAMO. ONI SU RAZLOG DA BUDEMO JOŠ BOLJI!

SEBI REKLAMU GRADIMO SAMO PREDANIM I ODGOVORNIM RADOM!

IMA DOSTA AGENCIJA, A NA VAMA JE DA PAMETNO IZABERETE!

               KONTAKT

 

  •  

Telefoni - Srbija:

+381645313742 (Marija)

+381616177150 (samo za Viber-Anton)

Telefoni - Grčka:

+30-69-99-45-39-45 samo poziv -Ana

+30-69-99-45-34-95 samo poziv - Anton

nekretnine.paralia@gmail.com

app.paralia@gmail.com

  

Sastanak isključivo po prethodnom zakazivanju.